JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO WIZYTY?

 

… tłumaczy Maja Łowińska, dietetyk kliniczny 

 

1. Podczas pierwszej wizyty chcę dowiedzieć się o Tobie jak najwięcej. Niezbędne będą informacje o Twoim stylu życia, upodobaniach kulinarnych.

 

2. Na pierwszą, jak i każdą kolejną wizytę proszę przynieść wszystkie aktualne wyniki badań (morfologia, jonogram, glikemia, lipidogram i inne związane z chorobą). Jeżeli przyjmujesz na stałe leki, zapisz na kartce (nazwa, dawka, jak często).

 

3. Przed wizytą wypełnij 3 - dniowe bieżące notowanie, czyli Twój 3 - dniowy jadłospis. Pamiętaj, aby były to 2 dni zwyczajowe oraz 1dzień świąteczny np. niedziela. Pozwoli to ocenić Twój sposób żywienia i stan odżywienia organizmu.

 

 PAMIĘTAJ! Opisuj szczegółowo dni na bieżąco. 

  • Ile wypijasz płynów, jakiego rodzaju. Jeżeli zjadasz kanapki na śniadanie, napisz, z jakiego były pieczywa, czy były to grube/cienkie kromki, jakim tłuszczem posmarowane – masło/margaryna, jakiego producenta, itd. 
  • Napisz również ilu % - go mleka czy śmietany użyłeś.
  • Na jakim oleju smażysz (rzepakowy, słonecznikowy, oliwa itd.)
  • Jeżeli zjadłeś domowe ciasto napisz dokładny jego  skład i ilość spożytych porcji. 
  • Jeżeli nie znasz dokładnych miar, korzystaj z miar domowych (łyżka, łyżeczka, miska, miseczka, szklanka, filiżanka, itd.) 
  • Zaznacz czy w jadłospisie wpisałeś wagę suchego produktu (przed ugotowaniem) czy po ugotowaniu. 

 

Przykładowy jadłospis pobierz

1 dzień (poniedziałek)

Posiłek 

Zjadłeś 

Składniki potrawy i ilość 

Śniadanie 7:00

Zupa mleczna z pieczywem

Mleko 2% 230 ml

Płatki owsiane 5 łyżek

Borówki amerykańskie np. garść kobieca

Suszona żurawina 2 łyżki

Chleb pszenny zwykły 2 średnie kromki

II śniadanie 10:00

Sałatka owocowa z jogurtem

Jabłko 200g

Ananas 1/3 puszki (waga puszki 565g)

¼ dużego melona

Jogurt naturalny (firma X) 2 łyżki

Obiad 13:40

Zupa pomidorowa z makaronem

Makaron gryczany 1/2 szklanki suchego produktu 

Zupa pomidorowa na rosole z 2 skrzydełek kurczaka 1,5 szklanki zabielona śmietaną 12% 1,5 łyżki

Podwieczorek 16:00

Baton Mars

1 sztuka

Kolacja 20:50

Kanapki + herbata

Chleb graham z ziarnami słonecznika i soi 3 grubo skrojone kromki

Margaryna (firma X) 2 płaskie łyżeczki

Pomidor malinowy 4 grube plastry

Sałata lodowa 6 listków

Mała zielona papryka 1/3

Herbata zielona parzona z torebki duży kubek 500 ml

Szynka drobiowa 3 cienkie plastry

Żółty ser Gouda 2 plastry

W ciągu dnia

Woda mineralna niegazowana (firma X)

Cukierki krówki (firma X)

Truskawki

Banan niedojrzały 

1,5 l

 

4 sztuki (przed snem) 

 

7 sztuk

½ średniego owocu

 

 

  • Możesz wypełnić gotową tabelkę notowań lub jeżeli jest Ci wygodniej, zapisać wszystko na swoich kartkach.

 

  •  

Pamiętaj o właściwym przygotowaniu do wizyty! Znacznie przyspieszy to naszą wspólną pracę nad osiągnięciem zamierzonego celu

 

 

PIERWSZA KONSULTACJA DIETETYCZNA (około 60 min)

  1. Założenie kartoteki (wywiad żywieniowy i zdrowotny).
  2. Ustalenie Twoich oczekiwań 
  3. Ocena składu ciała za pomocą certyfikowanego analizatora składu ciała.
  4. Ustalenie ogólnych założeń dietetycznych.

 

OTRZYMUJESZ:

  1. Materiały edukacyjne i szczegółowe zalecenia - w ustalonym terminie, drogą pisemną lub e mailową oraz jadłospis (jeżeli należy do ustalonych oczekiwań).
  2. Wyniki analizy składu ciała (na życzenie pacjenta).

 

Na każdej wizycie może towarzyszyć Ci bliska osoba.