Prawidłowa dieta w chorobie nowotworowej

Dobór prawidłowej diety oraz stosowanie jej podczas choroby jest niezwykle ważne i może wymiernie wpływać na efektywność prowadzonego leczenia onkologicznego.  Każda ze spożywanych przez nas substancji takich jak tłuszcze, białka czy witaminy, w zależności od ilości spożywania, może nam pomóc lub zaszkodzić.

Zapotrzebowanie organizmu na energię oraz wybrane składniki pokarmowe może wzrosnąć niemal o 20% w stosunku do stanu przed choroba nowotworową.

 

Należy pamiętać, że nie istniej uniwersalna dieta dla każdego chorego na raka. Sposób żywienia zależy wówczas od wielu czynników m.in. wieku, stanu zdrowia, objawów, lokalizacji zmian nowotworowych, stadium rozwoju choroby.

Powinny one jednak urzeczywistniać kilka zaleceń, takich jak:

-usprawnianie metabolizmu,

-niedopuszczanie do niedoborów żywieniowych,

-zabezpieczanie narządów wystawionych na szkodliwe działanie radio- i chemioterapii,

- odkwaszanie organizmu,

-odnowa błony śluzowej przewodu pokarmowego,

- zwiększenie odporności człowieka,

-ogólna poprawa funkcjonowania całego organizmu.

 

Dobrze odżywiony organizm jest napełniony energią i siłą do walki z chorobą.

 

 

Zapraszam na  konsultację

Dietetyk kliniczny, Maja Łowińska